Moringa boom
Met de ontdekkingen die tot nu toe zijn gedaan, heeft de Moringa boom de reputatie van een van de meest voedingsstofrijke bomen. De boom levert een rijke en zeldzame combinatie van voedingsstoffen, aminozuren, antioxidanten en anti-veroudering stoffen, kortom veel gezondheidsvoordelen. Geen wonder dat men vaak refereert aan de plant als zijnde “power house” voor gezondheid en voedingswaarde.

Moringa_1

Veel mensen in Afrika / Azië zijn afhankelijk van oppervlaktewater van rivieren, meertjes, of dammen. Tenzij het gezuiverd wordt is dit water niet geschikt als drinkwater, maar vormt vaak een bron van ziekte, zoals diarree en cholera. Naar schatting zijn miljoenen mensen door geheel Afrika / Azië afhankelijk van onbehandeld oppervlaktewater voor dagelijks gebruik. Vele van hen komen te overlijden door te drinken van dit vervuilde water. Het leeuwendeel van deze gevallen zijn kinderen onder de 5 jaar.

Waterbehandeling met chemicaliën is vaak duur en daardoor niet duurzaam verkrijgbaar in de buitengebieden. Dat is de reden dat er momenteel veel conceptstudies gedaan worden naar het gebruik van de Moringa boom.

Ervan uitgaande van een steeds groeiende behoefte aan drinkwater in het Ethiopische binnenland, heeft Holland Water in het verleden met ondersteuning van de Nederlandse overheid een haalbaarheidsstudie gehouden naar kleine drinkwater zuiveringsinstallaties in Ethiopië.

 

Moringa seeds
Tijdens een van de reizen voor de haalbaarheidsstudie in het zuiden van Ethiopië (SNNPR), heeft Holland Water geconstateerd dat de lokale bevolking de zaden van de Moringa boom inzet om oppervlaktewater tot drinkwater te zuiveren.

Holland Water heeft intensief contact gehad met HoA-REC&N in Addis Ababa, een autoriteit op het gebied van het onderzoek naar de Moringa. Samen met een Nederlandse NGO, Icco, wordt onderzoek gedaan naar grootschalige productiefaciliteiten ten behoeve van de multi inzetbaarheid van de Moringa boom, o.a. ook voor waterzuivering.

Deze zaden zijn reden voor Holland Water om een alternatief te bieden voor de vaak dure chemische stoffen om drinkwater te zuiveren.

Moringa_3 Moringa_2